Ugrás a tartalomra
A második levél

A második levél kicsit később íródott. Augusztus 1-jén vetette papírra, de a levél csak augusztus 8-án érkezett meg nagymamámhoz. Az ok nagyon egyszerű, a levelet már útban Oroszország felé írta nagyapa. Ez az utolsó küldemény, ami a 12 filléres levelezőlapon jött, a feladás helyszínét és az alakulatot már nem találjuk a levélen.

Kelt 942. VIII. 1-jén

Kedves Anyukám!

Ezt a levelet messze az orosz földről írom. Hála Istennek szerencsésen megérkeztünk. Én egészséges vagyok, melyet nektek is viszont kívánok. Itt nagyon jó idő van, van eső is. Hát odahaza van-e már eső? Mi újság otthon? Még a tábori számot nem kaptuk meg, de ha megkapjuk azonnal írok és Te is írjál!

Most Isten veled, csókollak Téged, Magdát, és Lekszit.
Csókolom a rokonokat!

Szóval ebből a szűkszavú levélből az derül ki, hogy az előző levél megírástól eltelt 14 nap, nem múlt el semmittevésben. Még ha titokban reménykedtek is az otthoniak, immár bizonyossá vált, a férj, a gazdálkodó parasztember, két kisgyermek apja, a frontra tart. Természetesen az utazásukkal kapcsolatban nem írhatott semmit. Sokat írt viszont az időjárásról, hisz másról nem lehetett, vagy nem is akarta tovább keseríteni az otthon hagyottak meglehetősen kiszolgáltatott helyzetét. Ezt a levelet (tartalmilag) már ellenőrizték, ettől kezdve valamennyi levél csak ellenőrzötten érkezhet a kunszentmártoni Tanya 284-be, vagy a Vécsey 994 alá.

A második levél

 

x

Please add some content in Animated Sidebar block region. For more information please refer to this tutorial page:

Add content in animated sidebar