Második levél

Kelt 942. VIII. 1-jén

Kedves Anyukám!

Ezt a levelet messze az orosz földről írom. Hála Istennek szerencsésen megérkeztünk. Én egészséges vagyok, melyet nektek is viszont kívánok. Itt nagyon jó idő van, van eső is. Hát odahaza van-e már eső? Mi újság otthon? Még a tábori számot nem kaptuk meg, de ha megkapjuk azonnal írok és Te is írjál!

Most Isten veled, csókollak Téged, Magdát, és Lekszit.
Csókolom a rokonokat!

 
Szabó Elek őrvezető  
   
 
   
 
   

Szóval ebből a szűkszavú levélből az derül ki, hogy az előző levél megírástól eltelt 14 nap, nem múlt el semmittevésben. Még ha titokban reménykedtek is az otthoniak, immár bizonyossá vált, a férj, a gazdálkodó parasztember, két kisgyermek apja, a frontra tart. Természetesen az utazásukkal kapcsolatban nem írhatott semmit. Sokat írt viszont az időjárásról, hisz másról nem lehetett, vagy nem is akarta tovább keseríteni az otthon hagyottak meglehetősen kiszolgáltatott helyzetét. Ezt a levelet (tartalmilag) már ellenőrizték, ettől kezdve valamennyi levél csak ellenőrzötten érkezhet a kunszentmártoni Tanya 284-be, vagy a Vécsey 994 alá.

De nézzük a korabeli forrást merre is utaztak. (forrás)

 
 
A 2. magyar hadsereg leggyakrabban használt vasúti kiszállítási útvonala. Jó nagy kerülő. A délebbi vonalakat a Sztálingrádra törő német erőknek tartották fenn. "végállomástól" - ami legtöbbször Orel volt - még több, mint ezer kilométerre volt a Don.  
 
A távolságot megsokszorozták a rendkívül nehéz terep és útviszonyok (Erősen tagolt, horhosokkal keresztirányban szabdalt felszín, akár egy megfagyott viharos tenger hatalmas hullámokkal.) Esőben sár, száraz időben homok. Mindkét esetben boka fölött.

Vízhiány, partizántámadások, aláaknázott utak. Mindezek tetejébe jött az időhiány, ami folyamatos erőltetett menetet kényszerített emberre és állatra (a hadsereg lóvontatású volt), a végkimerülés határáig lefárasztva őket.
 
   
Itt még egyirányú levelezés folyt, hiszen nagymamám nem tudott válaszolni a levelekre. Nem volt még "tábori szám", így nem volt kinek válaszolni. De nagyapa írt, beszámolt az élményeiről (Amennyire tehette! Csak cenzúrázott levelek jöttek mentek!).
Jöjjön a harmadik levél, amelyből kiderül milyen hatalmas és szép Oroszország.